Clicking Seagate Momentus 750GB

Moderator: Dmitriy_TS


profix
Newbie
Posts: 4
Joined: 30.04.15
Reputation: 0 / (1)

Clicking Seagate Momentus 750GB

Postby profix » 07.05.15, 09:24

Hi,

We have a 750GB Seagate Momentus 2.5" hard drive that clicks when powered.

When the complete drive is first powered on, the BSY registers lights up. After hearing three clicks from the heads, the registers change to DRD DSC. When I try to "Reread HDD ID", the BSY DRD DSC lights up, and no model, serial or firmware is detected. The BSY DRD DSC registers remain lit forever

When in terminal and powered on, terminal records the following output.

EarlySpinup Enabled
Rst 0x10M
ExecuteSpinRequest
LED:00000067 FAddr:00380338
LED:00000067 FAddr:00380338
LED:00000067 FAddr:00380338

If I'm quick I can get a brief terminal prompt:

EarlySpinup Enabled
Rst 0x10M
ASCII Diag mode

F3 T>
Input_Command_Error

F3 T>
ExecuteSpinRequest
LED:00000067 FAddr:00380338
LED:00000067 FAddr:00380338
LED:00000067 FAddr:00380338


Log:
Switching HDD power supply ON
Selected family......................... : 00, F3 Arch (common)
Model by ID............................. : <HDD ID NOT READ>

Tech Key...
Error starting command "En Tech" (Drive is not ready)
Terminal : error detecting HDD terminal baud rate


AJ2008
Posts: 1332
Joined: 25.11.08
Reputation: 11 / (105)

Re: Clicking Seagate Momentus 750GB

Postby AJ2008 » 13.05.15, 12:57

Heads seem bad - you should confirm this is the case then replace them.


profix
Newbie
Posts: 4
Joined: 30.04.15
Reputation: 0 / (1)

Re: Clicking Seagate Momentus 750GB

Postby profix » 18.05.15, 03:03

I've mapped out the system heads in ROM using Physical remap (logical is not supported on this firmware). Also I've set the "Max heads" in "SAP control flags" to "0".

My problem is I can't get passed the checksum error that results from the head remap.

Flash boot code checksum failure!

SEA4 Boot ROM 2.0 (03/24/2009)
Copyright Seagate 2009


AJ2008
Posts: 1332
Joined: 25.11.08
Reputation: 11 / (105)

Re: Clicking Seagate Momentus 750GB

Postby AJ2008 » 18.05.15, 10:58

You ROM is damaged, you need to revert back to the original ROM you saved then try it again


Return to “Archive”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests